
با استمرار دولت شهید رئیسی نرخ امروز دلار ۱۰۰هزار تومان بود؟
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری تسنیم؛ رضا احسانی، کارشناس اقتصادی در یادداشتی اختصاصی برای خبرگزاری تسنیم نوشت:
انتشار نامهای منتسب به آقای اسماعیلی، از نزدیکترین افراد به شهید رئیسی، مبنی بر هشدار احتمال بروز برخی مشکلات در پایان سال ۱۴۰۳ ازجمله رسیدن نرخ دلار به ۹۰ تا ۱۰۰ هزار تومان در صورت تداوم سیاستهای دولت سیزدهم، ذهنیت «بیانصافی نسبت به دکتر همتی» ـ وزیر اقتصاد پیشین ـ و انگارۀ «سیاسی بودن استیضاح و عزل او» را تقویت کرده است، در این زمینه نکات مهمی وجود دارد:
الف) نخستین نکتهای که باید به آن توجه داشت، ضمن لزوم روشن شدن مستند بودن و اتقان نامه، ضرورت نگاه جامع به تمام متن نامه ــ و نه یک برش از آن ــ روشن است، بنابراین، با این نگاه هرگونه تحلیل و بررسی علمی با در نظر گرفتن این عدم قطعیت و با احتیاط کامل انجام میشود، تا زمانی که اصالت نامه، و همسو بودن این برش با کل نامه بهطور رسمی تأیید شود.
ب) آقای اسماعیلی، یکی از نزدیکترین و معتمدترین افراد نسبت به شهید رئیسی بود. اگر اصل صدور چنین نامهای صحت داشته باشد، میتوان اطمینان داشت که تنظیم نامه تدبیر خود مرحوم شهید رئیسی بوده است.
ج) درعینحال، حتی در صورت تأیید اصالت نامه، با دقت در متن روشن است که این نامه ابداً بیانگر سیاستها و روندهای قطعی دولت نبوده، بلکه اتفاقاً یک هشدار جدی برای تنبّه و تفطّن مسئولان دولت و فراخوان آنان برای اتخاذ تدابیر لازم جهت عدم وقوع این اختلالات اقتصادی محسوب میشود. محتوای نامه نشان میدهد که سیاستگذار، نسبت به آینده روندهای اقتصادی کشور احساس خطر کرده و خواستار اتخاذ تدابیر فوری برای جلوگیری از وقوع بدترین احتمالات شده است، منطقاً این بهمعنای «وقوع قطعی و حتمی بدترین سناریو» نیست!
به دیگر سخن، روشن است که «هشدار خطاب به مسئولان»، یا درخواست «چارهجویی و تدبیر» درباره احتمال وقوع بدترین احتمال، بهمعنای «پیشبینی قطعی» نیست، ضمن اینکه این اقدام نهتنها عجیب و غیرمنتظره نیست، بلکه نشاندهنده مسئولیتپذیری و تعهد این شهید بزرگوار در چارهاندیشی نسبت به حفظ ثبات اقتصادی کشور است.
فراموش نکردهایم که شهید رئیسی با کمک همین خرد جمعی، ناترازی انرژی را بهخوبی مدیریت کرد، و خاموشیها در دوره ایشان به حداقل رسید.
د) درمورد خاص موضوع ارز، با توجه به شرایط اقتصادی کشور و سیاستهای ارزی دولت، احتمال رسیدن نرخ برابری دلار به ریال به ۹۰ تا ۱۰۰ هزار تومان در انتهای سال ۱۴۰۳ (آنطور که در نامه هشدار داده شده)، بسیار بدبینانه بوده است. سیاستهای تثبیتی ارزی که مورد نظر آقای دکتر فرزین، رئیسکل بانک مرکزی بوده، در کنترل نوسانات بازار ارز و جلوگیری از افزایش بیرویه نرخ دلار بهطور نسبی مؤثر واقع شده بود؛ و شرایط در زمان پیش و پس از شهریور ۱۴۰۳ بهکلی متفاوت است.
با نگاه دقیقتر، از هشتم دیماه ۱۴۰۱ یعنی روز انتصاب دکتر فرزین به ریاستکل بانک مرکزی تا اول شهریور ۱۴۰۳ ــ یعنی طی ۱۹ ماه ــ نرخ برابری دلار آزاد قاچاق از ۴۱۶۱۵ تومان به ۵۸۴۱۰ تومان رسید، به عبارت دیگر طی ۱۹ ماه این نرخ تنها ۴۰درصد رشد کرد (یعنی هر ۶ ماه با رشد تصاعدی حدود ۱۲درصد)؛ درحالیکه نرخ برابری دلار به ریال در ابتدای اسفند ۱۴۰۳ یعنی در آستانه استیضاح و عزل وزیر سابق اقتصاد از مرز ۹۴۰۰۰ تومان گذشت و نسبت به ۶ ماه پیش از آن، ۶۱درصد رشد کرده بود! درحالی که اگر روند سیاستهای بانک مرکزی طی ۱۹ ماه پیش از آن (زمان حضور دکتر فرزین) را درنظر بگیریم، نرخ دلار در ابتدای اسفند باید چیزی حدود ۶۵۰۰۰ تومان میبود نه ۹۴۰۰۰ تومان!
واضح است که روند ارزی پیش از تصدی عبدالناصر همتی در کرسی وزارت اقتصاد و پس از آن بهکلی متفاوت بوده است. فشار مستمر و جدی او ــ که بهصورت پیاپی و روزانه وجود داشت و ۱۵ نوبت(!) انتشار صریح رسانهای پیدا کرد ــ دلالت محوری تخریب قدرت پول ملی طی ۶ماه اخیر بوده است.
هـ) انتساب ناترازی فعلی، یا افزایش فعلی روند دلار که عمدتاً ناشی از بیبرنامگی است، به روندهای گذشته، بیانصافی و اشتباه محض است. انتشار متن این نامه و پروپاگاندای واهی و غیرمنصفانه جهت تخریب شخصیت مرحوم شهید رئیسی، یا محق دانستن وزیر سابق اقتصاد در افزایش نرخ برابری دلار، توسط جریان ایستای لیبرال، البته طبیعی و مورد انتظار است؛ اما حقیقت، پیام دیگری دارد.
انتهای پیام/+
بدون نظر!