به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری تسنیم؛ این نشست در غرفه مجمع ناشران انقلاب اسلامی نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، میزبان حضور کامران پارسینژاد، نویسنده اثر، سعید طاووسی مسرور، ناظر علمی و محتوایی انتشارات به نشر و پژوهشگر تاریخ اسلام و تشیع و جواد کامور بخشایش، پژوهشگر و منتقد ادبی، بود.
مطالعه دوران امام علی (ع) برای نگارش کتاب در ابتدای این نشست، نویسنده کتاب «پیشانیهای پینهبسته» با بیان اینکه این رمان، یکی از آثار مجموعه ۱۰ جلدی رمانهایی پیرامون زندگی معصومین(ع) و شخصیتهای تاریخی در انتشارات بهنشر است که تاکنون چهار اثر از این مجموعه منتشر شده گفت: این کتاب به زندگی امام علی (ع) اختصاص دارد و حساسترین و سختترین دوره زندگی ایشان، در این اثر، ترسیم شده است. کامران پارسینژاد با تاکید بر اینکه خیلی از افراد علاقه وافری به امام علی (ع) دارند، اما شناخت کافی از ابعاد مختلف زندگی ایشان ندارند، افزود: من وقتی درباره ایشان تحقیقاتم را انجام دادم، هزاران سوال بهخصوص درباره مسئله حکمیت برایم باقی ماند و سعی کردم مسئله را برای خودم حل کنم، تا بتوانم بنویسم. وی اضافه کرد: دوره امامت حضرت علی (ع)، یکی از دورههای پیچیده تاریخ است و زمانی به عمق مسائل مربوط به امام (ع) رسیدم که از جزئیات آگاه شدم وتا مکالمات جزئی و حوادث ریز آن دوران را مطالعه کردم، تازه متوجه شدم، چه بر سر امام (ع) آمده است.
۴ سال تلاش برای نگارش کتاب نویسنده رمان «پیشانیهای پینهبسته»، با اشاره به اینکه نگارش این کتاب ۴ سال به طول انجامید، خاطر نشان کرد: قصدم از نوشتن این اثر نگارش، رمان بود و نمیخواستم زندگینامه داستانی بنویسم. دو سال فقط تاریخ را میخواندم و بعد از دو سال، تصمیم گرفتم با به کار گیری شخصیتهای تخیلی، کتاب را در قالب رمان بنویسم. نویسنده کتاب «پیشانیهای پینهبسته» با تاکید بر اینکه برخلاف برخی معصومین، اطلاعات زیادی از زندگی امام علی(ع) در دسترس است، انتخاب بخشی از زندگی امام برای نگارش کتاب، کارسختی بود، افزود: امام(ع) سه جنگ بزرگ صفین، جمل و نهروان را از سر گذراندند و نوشتن این سه جنگ، به صورت جذاب با بیان تفاوتهای جنگها، کار خیلی کار سختی بود و گاهی درمانده میشدم.
یکی از بهترین آثار درباره زندگی و زمانه امام علی (ع) پژوهشگر و منتقد ادبی نیز در این نشست، با بیان اینکه روایت مبنای بسیاری از امور زندگی انسانی است، اظهار داشت: ما انسانها هر روز صدها روایت میسازیم و نیاز انسان به روایت در هر دورهای، آشکار است. ا ارتباط روایت باهنر نیز نکته مهمی است. روایت وقتی بیان میشود، به خاطره تبدیل میشود و وقتی توصیف میشود، تبدیل به داستان میشود. وی، افزود: در حوزه روایت، وقتی انواع رمان را نگاه میکنیم، نویسنده در نگارش رمان تاریخی، دینی و اجتماعی، با سختیهایی در حوزه ادبیات و رمان دینی، روبهرو میشود. جواد کاموربخشایش، با اشاره به گسترش رمانهای دینی در ادبیات امروزی کشور، تصریح کرد: درباره زندگی امام علی (ع) نیز، رمانهای متعددی نوشته شده است و رمان «پیشانیهای پینهبسته»، یکی از بهترین آثاری است که زندگی و زمانه امام علی (ع) را، به خوبی، معرفی کرده است. وی درباره تفاوت میان تاریخنگار و رماننویس، گفت: کسی که رمان تاریخی مینویسد با کسی که گزارش تاریخی مینویسد، تفاوتهای بسیاری دارد. رماننویس، جهان جدیدی را خلق میکند که کار تاریخنگار این نیست و کار بسیار سختی است. وی ضمن قدردانی از نگارش اثر، تصریح کرد: پیامی که خوانش کتاب به من منتقل کرد، این بود که امام علی (ع) صدای عدالت انسانی است. برایم لذتبخش بود که توانستم شخصیت و موقعیت امام (ع) را در این کتاب که مستقیم به خودشان اشاره نشده، درک کنم. در این کتاب هم حریم حرم رعایت شده، هم شخصیتهای پیرامونی که مابه ازای خارجی دارند، بهخوبی معرفی شدهاند.
نثری قوی، فرهیخته و تصویرساز کامور بخشایش، درباره سبک نگارش کتاب، تصریح کرد: کتاب «پیشانیهای پینهبسته» با خواب عایشه شروع میشود و از شرح آن خواب متوجه میشویم، با نثری قوی و فرهیخته و تصویرساز مواجهیم که به آن فضا، کاملاً مسلط است. نثر کتاب فخیم و سرعت روایت، مناسب است. جملات کوتاه و رسا هستند. بار معنایی هر کلمه زیاد است و با زبانی روبهرو هستیم که متعلق به همین محتواست. شخصیتشناسی دقیق نویسنده و انتقال این کاراکترها با تمام شاخصههای انسانی به مخاطب، ویژگی دیگر اثر است.
وی افزود: این کتاب، رمانی تاریخی و دینی است که امام (ع) را محور قرار داده است؛ اما شخصیتهای دیگری پیرامون امام میچرخند و سیری از تاریخ دوران صدر اسلام را، روایت میکنند. این پژوهشگر، یکی دیگر از ویژگی رمان «پیشانیهای پینهبسته» را نمایش مظلومیت امام علی (ع) عنوان کرد و افزود: این کتاب از جنگ جمل شروع میشود و به جنگ صفین میرسد و با جنگ نهروان، تمام میشود. در طول کتاب شاهد افول شخصیتهایی هستیم که در دورههایی با امام هستند و بهمرور دلشان را سیاهی میگیرد و از نور جدا میشوند. آنها در این سیر، مدام برای خود دلایل دنیوی میتراشند و مدعیانی هستند که پیشانیهایشان پینهبسته و نماز شب میخوانند. ترسیم چنین فضایی بسیار سخت است و نویسنده دراینخصوص توفیق یافته است.
لزوم نگارش رمانهای دینی با نظارت علمی، محتوایی و ادبی مدرس و پژوهشگر تاریخ اسلام نیز در این نشستریال گفت: انتشارات به نشر در سالهای اخیر تولید و انتشار رمانهایی را در حوزه معصومین باتکیهبر نظارت علمی، محتوایی و ادبی، با استناد به منابع تاریخی معتبر، در پیش گرفته است. سعید طاووسی مسرور، بر لزوم حضور یک مشاور محتوایی هنگام نوشتن رمان تأکید کرد و افزود: نویسنده هرچقدر هم پژوهشگر باشد، به مشاوره یک نفر اهل تاریخ و آشنا با اولیات کلام و فقه نیاز دارد. کامران پارسینژاد آثار مختلفی را در موضوعات مختلف پژوهشی و ادبی خلق کرده تا امروز به خود اجازه داده درباره امام علی (ع) قلم بزند. وی سعی کرده زمینه و زمانه آن حضرت را پیش چشم مخاطب قرار دهد. این کتاب تصویری است که بهجای دیدن، آن را میخوانید. اگر نویسنده هنرمند باشد، داستان را به منزله تصویری مکتوب، مینگارد. این پژوهشگر درباره کار زیاد روی شخصیتپردازی کتاب «پیشانیهای پینهبسته»، گفت: درباره شخصیتپردازی و فضاسازی، ساعتها با کامران پارسینژاد جلسه داشتیم و اثرش در کاردیده میشود. این کتاب روی شخصیتهایی دست گذاشته شده که اسمشان تا کنون به گوش کسی نرسیده است. شخصیتهای معروف نیز از یکجهت کار را سهل ممتنع میکنند؛ چون مخاطب، از آنها ذهنیت دارد. طاووسی مسرور، تأکید کرد: همه دیالوگهای کتاب مستندند؛ اما، چون قالب رمان است، نمیشد در پاورقی سندها را، ذکر کرد. نوشتن از امام (ع) به دلایلی سخت است و در بعضی از عرصهها تکلیف خود را روشن نکردهایم که یکی از این عرصهها بحث وحدت و مسائل تاریخ اسلام است؛ درحالیکه رقبای ما به این بحثها، میپردازند.
انتهای پیام/
بدون نظر!